गर्मी याममा शरीरलाई चाहिने तरलपदार्थको मात्रा बढी हुन्छ। यस्तो बेला शरीरलाई पानीले राम्रोसँग तृप्त गराउन सकिन्छ। धेरै पानी पिउँदा मूत्र मार्गबाट बाष्पीकरणको कारणले शरीर शीतल रहन्छ।
तर कहिलेकाहीँ पानी मात्रै पिउँदा परिपूर्ण तृप्ति मिल्दैन। त्यसै गरी प्रचुर मात्रामा लामो समयसम्म एकै पेयपदार्थ पिउँदा शरीरमा असन्तुलन आउन सक्छ। यसकारण गर्मी मौसममा पानीसँगै केही अन्य पेयपदार्थहरू पनि उपयुक्त रहन्छन्।
लस्सी – यो गर्मी मौसमको परम्परागत नेपाली पेयपदार्थ हो। खीर र चिरा मिसाएर बनाइन्छ। यसमा शक्कर, दूध र नुनिलो स्वाद थपिन्छ। यसले तरल तत्वसँगै शरीरलाई ऊर्जा र पोषण पनि प्रदान गर्दछ।
नेपालको परम्परागत चिया – गर्मी मौसममा चियामा सुकेका जडीबुटी मिसाइएको चिया तृष्णाजनक र स्वाधिष्ट हुन्छ। यसमा भुइँकटेरा, अदुवा, जरायो जस्ता जडीबुटी उमालिएको हुन्छ।
चिसो बरफ पानी – यसले शरीरलाई तुरुन्तै तायादान गर्छ। तर बरफीको नकारात्मक असरले गर्दा टमटमले बरफ पानी धेरै समयसम्म उपयुक्त हुँदैन।
चिसो दही छिर्का – दही छिर्का चिसायर पिउँदा पनि शरीर तृप्त हुन्छ र आमा शान्तिलाई समेत फाइदा पुग्छ।
फलफूलको रस – पनि गर्मी याममा उपयुक्त हुन्छ तर दाम बढी हुने भएकाले सबैले प्रयोग गर्न सक्ने अवस्था हुँदैन।
बियरजस्ता मदिरा पेय पदार्थहरू भने अल्पकालीन तृप्तिपछि शरीरलाई हानी गर्दछ र तरल मात्र होइन बरु तरल क्षति पनि गर्दछ। गर्मी याममा सन्तुलित आहारसँगै विभिन्न पेयपदार्थहरूको उपभोग गरेर शरीर तायादान गर्नु उपयुक्त हुन्छ।